Ironisk tilbakeblikk

I dag er det dagen for frihet, likhet og brorskap. Det er en fin dag det, en dag fylt med gode ord og flotte taler. Måtte det bare vare, ordene og talene og fylle oss med handlinger som gavner oss alle! Kanskje slik at vi alle får en litt bedre og snillere hverdag?

I den forbindelse synes jeg det passer godt med et lite dikt om barneoppdragelse. Dette er spesielt myntet på hvordan jenter blir håndterte. Nå vil ikke jeg påstå at denne teknikken er allmenn, neida, ikke på noen måte. Men den passer på mange måter inn i vår vestlige kultur. Her skal vi for en hver pris formes til å bli like og til og ikke skille oss ut. Ja, vi bør for all del ikke vise eget initiativ hvis ikke dette er tilpasset samfunnet og de andre. Nei, for da blir vi utstøtt, ledd av eller latterliggjort, både som barn og senere som voksne.

Forventninger om hvordan vi bør være gjør noe med oss. Ja, i allefall  gjør det noe med meg. Jeg vil selv helst bestemme, ikke la samfunn, pregning eller  gamle, ubrukelige mønster råde over hvordan jeg skal være. Så nå er det bare å fortsette med å vikle meg selv ut slik at jeg kommer fram som den egentlige meg. Det er jo mye mer komplisert å være i alle rollene jeg  hele tiden velger å være i enn å være bare i meg selv, ikke sant?

Her kommer diktet «Ironisk Tilbakeblikk» som illustrerer noe av hva det betyr å miste sin egen identitet og selvbilde for å passe inn. Identiteten vår kan vi heldigvis finne fram til igjen etterhvert, om vi velger å jobbe bevisst og målrettet med oss selv. Vi må bare huske på å være varsomme, snille og kjærlige mot oss selv når vi jobber med dette!

ågpreåpgpåe

Her er et tydelig eksempel på fredelig sameksistens. Gå til naturen se på samspillet der.
Her er et tydelig eksempel på fredelig sameksistens. Gå til naturen, se på samspillet der.

pgrl

Ironisk tilbakeblikk

 

Demp deg, ja, demp deg du lille jente, prøv ikke stikke deg fram

Ikke flir høyt du lille jente, for det er nemlig en skam

 

Føttene fint ned i gulvet skal være, ja, husk sitt nå pent med dem

Ydmyk og tjenende vinner du venner, ja, slik skal du komme deg frem

 

Mykhet og ynde er det som vi venter av jenter som deg her i dag

Så hør på mitt ord, gjør som jeg har befalt deg, så får vi det bra i lag

gjijgi

Ny blomstring fra karrig jord er mulig når håp og tro er tilstede!
Ny blomstring fra karrig jord er mulig når håp og tro er tilstede!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..