Du store tid, 50 år…

Nå har jeg rundet 50 år, det er jammen en anseelig alder å komme opp i.  Å være 50 år er ganske så masse, egentlig. Men alt er jo relativt og jeg husker på dama på 90 som kalte mannen på 60 for en ungdom og ba han om å huske på det at han enda var ung og hadde livet foran seg.

Jeg lurer på hva jeg har i vente, alle sier jo det er så flott å bli 50, man blir eldre og klokere, får mer livserfaring og blir et mer selvstendig menneske. Jeg måtte derfor sjekke diverse nettsteder om hva de sier om det å bli 50, det å nå middagshøyden i livet, som det visst også kalles. For så vidt et interessant og lærerikt tema det å sjekke damer og alder på nettet. Jeg fant snart ut at det viktigste med å bli 50, i alle fall for kvinner, er å se ung ut. Vi skal helst være MILF-ere, Mother(s) I’d Like to Fuck -ere hele hurven. (Ja, jeg vet at jeg skal være kritisk til Wikipedia som kilde, men av og til må det være lov, da). Begrepet MILF er gjort kjent gjennom 90-talls filmen Amerikan Pie der unge gutter faller for eldre damer. MEN, de eldre damene ser i grunnen ut som ganske unge damer da, det eneste som er forskjellen er visstnok alderen. Nok om MILF-ere nå. Her er forresten et bilde av ei godt voksen dame som også er 50 år i år. I mars 2016 tok hun hobbysvømmingen ett skritt videre ved å svømme over Malakkastredet mellom øya Sumatra og Malayahalvøya i Sørøstasia. Om jeg bare hadde kunnet komme på hva jeg gjorde i mars i år.

Jeg tipper at hverken svømmerinnen eller de feiende, flotte 50 års damene som kommer opp når jeg søker på kvinner og 50 år har noen av mine små eller store problemer knyttet til helse, vekt og annet smårusk i maskineriet. La oss f.eks ta for oss snorking som fenomen. Det kommer som kjent fra bl.a. overvekt, alkoholinntak, fet mat osv, osv. Snorking er en av mine mange lyter, en mer irriterende lyte, faktisk. Det ødelegger søvnkvaliteten min og gjør meg ofte både trøtt og uopplagt. Jeg ble derfor for noen år siden henvist til «snorkeutredning» av min lege. Det første som møtte meg var en tjukkas av en sykepleier, som sa at jeg, i lag med han så godt ut og nok kom til å snorke mindre om jeg gikk ned i vekt. Så gjorde jeg det da, gikk ned i vekt, men snorkinga ble jo ikke borte av den grunn. Så etter mange år i snorkefengsel bestemte jeg meg for å besøke apoteket for hjelp. Jeg dro der i fra med både snorkeplaster og snorkespray, mange 100-lapper fattigere, og tenkte at NÅ er natta reddet. Jeg gikk fornøyd og blid til sengs, full av snorkespray og med plaster over nesen. Jeg jeg følte meg som en nyoperert FrognerFrue som hadde lidd seg igjennom en av mange skjønnhetsopperasjoner for å få litt penere nese. Snakker om å bli bondefanget. Men jeg kommer likevel til å bruke opp både plaster og spray da jeg er oppdratt til å ikke kaste noe.

13552692_10208318640302346_824848060_n
Dette er ikke et skritt i mot den evige kamp mot årene, ikke noe skjønnhetsoperasjonsplaster for å fikse på en eventuell misformet og selvtillitsødeleggende nese, men mitt forsøk på å teste ut smorkeplasterets vidunderlige og oppskrytte effekt.

Hva ellers kan jeg ha i vente som nyslått 50-åring, foruten et evig jag etter å se yngre og penere ut? Det er vel ikke noen enkel fasit på det, antar jeg. Ettersom jeg allerede har tapt kampen mot årene, kiloene, rynkene og alt det andre som følger med det å bli 50, får jeg velge ut det som er viktigst for meg. Det som gjør meg fornøyd og ikke det som aviser, blader og andre mennesker synes er viktig for meg å gjøre eller å ikke gjøre, å være eller å ikke være. Så får jeg heller trøste meg med at det i bladet Tara står en artikkel om at det er hot å være gammel.  

I anledning dagen min har jeg skrevet et lite 50-års dikt som heter «Oppsummering»

Oppsummering

Mitt første tiår var fylt av lek

Av masse latter og mye pek

Mitt andre tiår var opp og ned

mot voksne dager kom sorgen med

Det tredje tiår så travelt var

Med unger små og full jobb jeg har 

Det fjerde tiåret så som så

humør som vakler, må passe på

Det femte tiår har nå tatt slutt

jeg roper høyt ut en stor salutt

4 tanker om “Du store tid, 50 år…”

  1. Godt skrevet. Jeg likte spesielt godt det siste avsnittet med å velge det som er viktigst for en selv. Kunne ikke vært mer enig med deg. Ha en strålende kveld.

    Likt av 1 person

  2. Herlig lesning på morrakvisten. Jeg har jo et halvt års erfaring som femtiåring, og jeg er storfornøyd med det. Er jo bestemor til to og koser meg med dem. Ha en riktig god sommer, Ellen. Klem fra ho Rita 🌹

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..