Om samhørighet, verdens bipolardag, iopt og pårørendetanker

Den 30. mars er Verdens BipolardagI den forbindelse vil jeg dele noen tanker om det å leve som pårørende til mennesker med bipolare lidelser. Noen av tankene har jeg delt før, andre ikke. Jeg regner meg selv som litt av en kjenner på området pårørende og mennesker med bipolare lidelser da jeg har levd i lag med mennesker med bipolare lidelser i over 30 år. Å være en kjenner på området betyr ikke at jeg på noen som helst måte er utlært. Jeg lærer hele tiden nye ting om både mennesker med bipolar lidelse, mennesker med andre diagnoser, mennesker uten diagnoser og om meg selv. Og har også lært mye om dette med sammenhengen mellom diagnoser, traumer og sykdommer gjennom min utdanning til Traumeterapeut IoPT, se mer om dette her: https://www.iopt.no

Det å leve i lag med et menneske med bipolar lidelse oppleves som utfordrende. Akkurat like utfordrende som det å leve i lag med et hvilket som helst annet menneske, antar jeg. For det å leve i lag med andre gir oss forskjellige utfordringer, uavhengig av våre diagnoser. Ja, selv den som ikke har noen kjente diagnoser kan nok til tider være utfordrende å leve i lag med vil jeg tro. Vi har jo alle vårt som vi sliter med og vi trenger vel å jobbe litt med oss selv, alle som en, tenker jeg. Den som tror noe annet, den lever nok med litt manglende selvinnsikt og har i tillegg kanskje litt for store skylapper på seg?

IMG_5170
Livet består av valg og vi kan velge å gå inn i mørket for å bli bedre kjent med oss selv, eller vi kan velge å fokusere på bare det vi ser.


Ellers så er det viktig å ha fokus på det som fungerer og akseptere våre ulikheter og forskjeller. Det å godta at vi alle er ulike og har forskjellige behov som mennesker, er en viktig egenskap som vi godt kan jobbe enda mer med for å akseptere fullt ut, de fleste av oss. Jeg har det slik i mitt liv at jeg ikke er skapt for fart og fullt kjør. Om jeg går i den fella og deltar i «Hypomani»-rushet, ja så blir jeg både sliten og deprimert. Så det jeg trenger å trene mest på er å sette grenser for meg selv sånn at jeg ikke blir så sliten. Det er derfor viktig for meg å kjenne på min egen begrensning og akseptere at andre i familien har et annet aktivitetsnivå enn meg. Jeg er et menneske med et stort behov for ro og fred, jeg er introvert og trenger masse tid for meg selv. Her er link til et innlegg jeg skrev for å markere  World Introvert Day, som er den 2. januar. Glad for å oppleve at jeg også har en egen dag, ikke bare mennesker med Bipolare lidelser.

Det som er selvsagt når man er i medleverskap med mennesker med diverse diagnoser er at man snakker om det. Ting blir mer ufarliggjort da. Dette gjør vi i vår familie, ofte og mye. Det er normalt for mennesker det å ha forskjellige psykiske lidelser, både angstlidelser og depresjoner er jo en av vår tids største folkesykdommer. Hos oss er dette uskjulbart og det gjør sitt til at vi får et mer normalisert bilde av hvordan psyke og sinn fungerer. Vi får sett mange av de varianter av angstens veier samt de opp og nedturer som vi som mennesker kommer i kontakt med i løpet av et liv. Dette er en utrolig styrke å ta med seg inn i sitt voksenliv.

fullsizeoutput_1421
Vi kan diskutere ofte og lenge hva som er normalt og det er ikke sikkert vi blir enige. Hunden Fia synes i alle fall det er helt normalt å ta seg en tur opp på taket og tenker overhode ikke på hva de andre sier til at hun gjør det.

Det viktigste rådet jeg kan komme med når det gjelder det å leve i lag med mennesker med bipolar lidelse, er å ha stor toleranse for hverandre. Dette gjelder selvfølgelig begge veier Det å leve i lag med mennesker med bipolar lidelse er utfordrende, spennende og uforutsigbart, akkurat slik det er å leve i lag med alle typer av mennesker, med eller uten diagnoser. Eller sagt på en annen måte, det er utfordrende, spennende og uforutsigbart, slik som selve livet er.  Det er i alle fall ett som er sikkert, kjedelig, nei det er det ikke, aldri.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..